Armando boek

‘Ik bel je wel als ik dood ben’, Gesprekken met Armando

Armando: ‘Ik heb haast als ik schilder, ik ben altijd ongeduldig. Ik vergelijk het altijd met een krimi, ik wil weten hoe het afloopt, hoe het eruit ziet wat ik in mijn hoofd heb. Ik kan niet zeggen: ik ga volgende week weer verder.’

Levensvrienden werden zij genoemd, Armando (1929) en Cherry Duyns (1944). Ze hebben elkaar langer dan een halve eeuw gekend. De gesprekken bevatten onvermijdelijk hun beider verhaal, wat hen bond: taal, humor, variété, muziek, beeld, het is terug te vinden in Herenleed, hun verhalen van weemoed en verlangen. Maar Cherry Duyns was ook op zoek naar Armando’s geschiedenis, zijn jeugd, de oorlog, wat hij hoorde, wat hij zag, wat hem is overkomen.

En naar Armando als beginnend kunstenaar, overtuigd van de opdracht die hij zichzelf had gegeven. De drift te moeten maken, de geldingsdrang. De hoon die over hem kwam, zijn onverstoorbaarheid, zijn succes. Een eigen museum voor zijn Gesamtkunstwerk. De brand, zijn lichamelijke neergang en dan toch weer de voortgang.

Over een periode van 7 jaar hebben zij 21 gesprekken gevoerd, het laatste vond in de lente van 2018 plaats, in het jaar dat Armando zou sterven.

aanbieding achterkant boek

  • Verschijnt in maart 2023, 352 blz., gebonden met halflinnen band.
  • Boek verschijnt tegelijk met grote tentoonstelling van Armando’s werk in het Museum van Bommel van Dam in Venlo.
  • In Rijksmuseum Twente wordt een tentoonstelling gehouden van de beelden van Armando.
  • Op 1 juli wordt de sterfdag van Armando herdacht.
Cherry Duyns

Website Cherry Duyns

Een zo zorgvuldig mogelijk overzicht van het oeuvre dat in de loop der jaren is ontstaan, wordt hier weergegeven: een beknopte biografie, de boeken en publicaties, de bewerkingen, de vertalingen en de prijzen.

Verder vanzelfsprekend een opsomming van de documentaires en de televisieprogramma’s, de tentoonstellingen naar aanleiding van het fotoboek Voor mijn ogen, en het werk voor film en theater.

Armando

Er is een nieuw boek in voorbereiding, gesprekken die Cherry Duyns gedurende vijf jaar met Armando (1929-2018) heeft gevoerd. De titel:

Ik bel je wel als ik dood ben.

Het boek dat in de lente van 2023 zal verschijnen (uitgeverij Atlas Contact), geeft niet alleen een soms ontroerend beeld van hun vriendschap en samenwerking (Herenleed) maar toont Armando in al zijn bevlogenheid als kunstenaar. Over de voortgang van het boek zal op de website melding worden gemaakt.